Ustni zadah

Ustni zadah lahko predstavlja posamezniku veliko težavo v vsakdanjem družabnem življenju. Neprijeten ustni zadah nastane zaradi prekomernega razmnoževanja anaerobnih bakterij, ki razkrajajo beljakovine. Zato nastajajo hlapne žveplove spojine z močnim in neprijetnim vonjem. Vzroki za slab ustni zadah so lahko ustni.  Razloge za ustni zadah najdemo tudi izven ust: v nosu, žrelu, požiralniku ali v pljučih.

Zadah lahko nastane zaradi bakterijskega razpada organskih snovi ali gnitja ostankov hrane. Pojavi se lahko zaradi vnetnih in drugih celic ali zaradi beljakovin v slini in izcedka iz nosu, nastane lahko zaradi krvi in tujkov. O kroničnih težavah z ustnim zadahom ali  halitozi govorimo, kadar zadaha ne odpravi umivanje zob in posameznika pesti vsak dan. Vsak deseti odrasel človek naj bi občasno imel probleme zaradi zadaha.

Ustni zadah in ustna higiena 

Med vzroke za ustni zadah spadajo še slaba ustna higiena, vnetje obzobnih tkiv, vnetje dlesni in izcedek iz nosu po zadnji strani žrela. Prav tako lahko nastajajo obloge tudi na hrbtišču jezika. Na sluznici jezika se namreč pogosto nabirajo ostanki hrane, sluz, slina in celice, ki so odlično gojišče za bakterije. Ti vzroki so največkrat prepleteni, saj v ustni votlini ni anatomskih ovir za bakterije, vnetne celice in slino.

Ker so vzroki za zadah najpogosteje v ustih, se z zdravljenjem ukvarjata ustni higienik, ki odstrani zobne obloge in zobozdravnik, ki lahko zamenja zalivke, odstrani stare in izdela nove zalivke v zobeh. Svetujeta lahko glede pripomočkov za ustno higieno: primernejšo zobno kremo, zobno krtačko, zobno nitko ter ščetke za čiščenje medzobnih prostorov. Ustni higienik svetuje še glede ustreznih tehnik ščetkanja zob, uporabe zobne nitke in ščetk za čiščenje medzobnih prostorov. Zadah lahko povzročijo tudi obloge na korenu jezika, zato priporočajo odstranjevanje oblog s posebno ščetko za jezik ter izpiranje in grgranje z ustno vodo.

Če ustni higienik ali zobozdravnik ne bosta našla vzroka za zadah v ustih ali bosta ocenila, da gre za druge razloge, vas bosta napotila k specialistu. Z redno ustno higieno poskrbimo na odstranjevanje plaka in bakterij v zobnih oblogah. V ustni votlini in na zobeh se nahajajo mikroorganizmi, ki jih delijo na bakterije, glive in viruse,  nahajajo pa se med zobmi, pod jezikom, na obzobnih tkivih … Prvobitna vloga ustne higiene je zaščita pred tankimi in lepljivimi plastmi bakterij, ki se nenehno nabirajo na zobeh in lahko povzročajo karies. Bakterije reagirajo s sladkorjem, ki pride v usta s hrano, in tako ustvarjajo kisline, ki napadajo in slabijo zobno sklenino. Tako v sklenini nastajajo drobne razpoke.

Ustni zadah, samopomoč in obisk ustnega higienika

Če imate slab zadah, čeprav redno in dobro skrbite za ustno higieno, zanj nemara obstaja kak drug vzrok. Ustni zadah lahko nastane pri posamezniku, če je dehidriran ali če se posti. Uživajte ustrezno hrano: mleko, sir in jogurt akumulirajo laktozo v ustih, bakterije pa laktozo spreminjajo v snovi, zaradi katerih se pojavi slab zadah. Če je pred vami zmenek, se izogibajte čebuli, česnu in kavi. Za hitro samopomoč si lahko pomagajte z žvečilnim gumijem, bombonom brez sladkorja, pršilom, lističi ali ustno vodo za svež dah.

Nikakor ne odlašajte z obiskom ustnega higienika ali zobozdravnika. Redno obiskujte ustnega higienika in zobozdravnika, saj vam bodo redni pregledi pomagali preprečiti neprijetnosti, razvoj vnetij in bolečine. Vsako odlašanje obiska povečuje možnost dodatnih zapletov. Izogibajte se sladkorju in uživajte hrano, bogato s kalcijem. Poskrbite za redno uživanje hrane in tekočine, saj z izsuševanjem ustne votline nastajajo v ustih razmere, ki so ugodnejše za hitrejše razmnoževanje bakterij.

Vir:

T.ko (2010) Zadah – sovražnik družabnega življenja. Prevzeto s http://www.viva.si/%C4%8Clanki-o-boleznih-drugo/2088/Zadah