Rak ustne votline

Rak ustne votline, poleg drugih skupin rakov ustnic, žrela, grla, nosne votline, obnosnih votlin, žlez slinavk in vratu, prav tako sodi v področje zobozdravstva. Morebitne znake bi ob natančnem kliničnem pregledu in anamnezi lahko opazi zobozdravnik in/ali ustni higienik. Najpogosteje se pojavlja v ustni votlini, grlu, srednji in spodnji del žrela. Najpogostejši simptom so motnje žvečenja, govora, dihanja, požiranju in motnjami sluha.

Raki glave in vratu predstavljajo okoli 5% vseh rakov in se glede na svojo pogostost uvršajo na šesto mesto. V Sloveniji za rakom glave in vratu vsako leto na novo zboli skoraj 450 ljudi. Rak glave in vratu se trikrat pogosteje pojavlja pri moških med 50. in 70. letom starosti. Nanj vpliva določena območja in socio-ekonomski status. Med nevarnimi dejavniki, ki lahko prispevajo k razvoju različnih rakov so  predvsem tobak, alkohol, marihuana. K razvoju teh bolezni prispeva še poklicna izpostavljenost lesnemu prahu, niklju, azbestu, UV žarkom, ionizirajočemu sevanjuše . Drugi dejavniki tveganja za razvoj bolezni so še različni virusi, slaba ali neustrezna prehrana, bolezni prebavil (refluksna bolezen), ter nekateri genetski razlogi. Bolezenski znaki se kažejo v različnih znakih in simptomih, ki so odvisni predvsem od osnovnega organa, kjer se razvija rakavo obolenje.

Vir:

Onkološki inštitut Ljubljana (2016). Rak glave in vratu Pridobljeno s https://www.onko-i.si/za_javnost_in_bolnike/vrste_raka/rak_glave_in_vratu/