Osteoporoza

Osteoporoza je med glavnimi dejavniki tveganja za nastanek parodontalne bolezni, ob nepravilni ustni higieni, poleg spola, starosti in hormonskih sprememb. Tveganje predstavljajo tudi nepravilnosti v delovanju imunskega sistema, nezadostna in nepravilna prehrana, uživanje steroidov, stres, diabetes in kajenje, poleg genetskih dejavnikov ter sistemskih bolezni.[1] Pri ženskah v menopavzi jajčniki delujejo v zmanjšanem obsegu, kar zmanjša koncentracijo estrogena in vpliva tudi na spremembe v kosteh. V menopavzi se lahko raztapljajo kostni minerali, zmanjša pa se tudi kostna gostota, kar vodi v pojav osteoporoze pri tretjini žensk po 60. letu. Nekateri zgoraj našteti dejavniki so skupni pri nastanku osteoporoze in paradontitisa.

Osteopenija in osteoporoza

Osteoporoza je kronična napredujoča bolezen, ki jo označujejo nizka kostna masa in spremembe v kostni zgradbi. Začne se z osteopenijo –  zmanjšanjem kostne mase zaradi spremenjenega razmerja med izgubljeno in obnovljeno kostno maso. Osteopenija in osteoporoza povzročata povečano lomljivost kosti in pomenita povečano tveganje za zlom. Osteoporoza je po mnenju nekaterih zdravnikov napredovala stopnja osteopenije, ob pojavu bolečine in deformacije, [1]  Bolezen je povezana s spolom in starostjo. Izguba kostnih mineralov iz kosti, ki dosežejo vrh gostote med 20. in 30. letom, se začne večinoma pri ženskah po 30. letu, ko se začnejo strukturne spremembe v kosteh. Povečuje se s starostjo, po menopavzi in je dvakrat hitrejša pri ženskah kot pri moških. Glavni dejavnik pri razvoju osteoporoze žensk po menopavzi je pomanjkanje spolnega hormona estrogena. Vsaka tretja ženska ima v Sloveniji med 50. in 89. letom starosti znake osteoporoze in zato večje možnosti za zlome kosti, najpogosteje zapestja, vretenc, kolka, reber in sramne kosti.

Podobno kot v drugih kosteh estrogen vpliva tudi na zgradbo čeljustne kosti, zmanjšana raven estrogena pa vodi v zmanjšanje gostote čeljustne kosti. Podobno nekateri raziskovalci menijo, da osteoporoza lahko učinkuje na hitrost izgube čeljustne kosti pri kronični parodontalni bolezni. Ugotovljeno je tudi bilo, da so ženske z osteoporozo izgubile več zob v primerjavi z ženskami brez osteoporoze. Dobro znana je povezava med pomanjkanjem estrogena v menopavzi ali po odstranitvi jajčnikov in osteoporozo. Raziskave o povezavah med parodontalno boleznijo in osteoporozo so pokazale, da osteoporoza ni vzrok za parodontalno bolezen, vendar lahko povzroči hitrejše napredovanje že obstoječe bolezni. Specialisti parodontologije navajajo trdne dokaze, da parodontalna bolezen vpliva na zdravje vsega telesa.

Vir:

[1] Petelin, M. (2005). Osteoporoza in parodontalna bolezen. Vita : zdravstvenovzgojna revija, 47(11), 11–12. Pridobljeno s http://dirros.openscience.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=5940.