Nosečnost

Nosečnost poveča možnost za razvoj vnetja obzobnih tkiv, ki ga povzročajo zobne obloge. V nosečnosti se močno poveča raven spolnih hormonov − estrogenov in progesterona. Ti hormoni povzročijo večjo prepustnost žil v dlesnih, zaradi česar se zmanjša imunski odziv organizma na bakterijski plak. Hormonske spremembe ob puberteti, nosečnosti in ob jemanju kontracepcijskih tabletk, so med glavnimi dejavniki tveganja za nastanek parodontalne bolezni. Poleg diabetesa, stresa in kajenja je dejavnik tveganja za paradontalno bolezen tudi nepravilna ustna higiena.

Nosečnost in gingivitis

Do nosečnostnega gingivitisa ali  vnetja dlesni lahko pride v drugem ali tretjem mesecu nosečnosti.  Vnetje se lahko stopnjuje vse do osmega meseca. Strokovnjaki ugotavljajo, da so ob enaki količini plaka znaki vnetja ustne votline in dlesni bolj pogosti v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.   Vnetne spremembe na dlesnih in v ustni votlini lahko nastanejo in se še povečajo pri nosečnica. K temu prispeva , spleta običajnih fizioloških sprememb med nosečnostjo in hormonskih sprememb. Zato moramo biti posebej pozorni tudi na vnetje dlesni. Podobno se manj izrazite vnetne spremembe pojavijo prav tako pri ženskah, ki jemljejo pilule.  Estrogeni in progesteroni so prisotni v kontracepcijskih sredstvih, vendar v manjših koncentracijah, kot so navzoči v nosečnosti.

Vnetje obzobnih tkiv, prezgodnji porod in nižja porodna teža 

Vzroki za razvoj vnetja obzobnih tkiv pri nosečnicah temeljijo na povišanih vrednostih hormonov estrogena in progesterona, povečani razrasti anaerobne flore v subgingivalnem plaku in v zavrtem imunskem odgovoru. Stopmatologi povezujejo gingivitis in parodontitis z možnimi zapleti v nosečnosti in prezgodnjim rojstvom otrok z nizko porodno težo. Po ugotovitvah stomatološke stroke naj bi bakterije in njihovi produkti ter vnetni mediatorji iz vnetih obzobnih tkiv po krvnem obtoku dosegli placento in plod.  Povzročili naj bi prezgodnje rojstvo otrok ali druge zaplete med nosečnostjo, kot je preeklampsija (tj. edinstvena oblika povišanega krvnega tlaka pri nosečnicah). Metaanaliza raziskav pri nosečnicah je pokazala, da vnetje obzobnih tkiv matere približno za trikrat poveča tveganje za prezgodnje rojstvo otroka. Metaanaliza intervencijskih študij, v katerih so zdravili vnetje obzobnih tkiv med nosečnostjo je tudi pokazala, da parodontalno zdravljenje za dvakrat zmanjša tveganje za prezgodnji porod.[1]

Preventivni obisk ustnega higienika in zobozdravnika je zato nujen pred nosečnostjo. Ženske tako lahko poskrbijo za preprečevanje vnetja obzobnih tkiv in zobne gnilobe pri pred nastopom nosečnosti. Z rednimi obiski ustnega higienika in zobozdravnika med nosečnostjo prav tako poskrbijo za lastno zdravje in zdravje otroka.

Vir:

[1] Skalerič U in Skalerič E. 2012. Parodontalna bolezen in zapleti med nosečnostjo, Zobozdrav Vestn 2012; 67: 33–37.