Možganska kap

Možganska kap je lahko tudi posledica parodontalne bolezni. Parodontitis predstavlja dejavnik tveganja, da bi ljudje lahko doživeli možgansko kap. V zadnjem času so bile kronične nalezljive bolezni, vključno s parodontalnimi boleznimi, povezane tudi s tveganjem kapi.

Možganska kap in parodontalna bolezen: pomembna medsebojna povezanost

Ginivitis in parodontitis sta med najpogostejšimi človeškimi okužbami. Gingivitis se lahko razvije v nekaj dneh in vključuje vnetne spremembe obzobnih tkiv – gingive, ki jih najpogosteje povzroča kopičenje zobnih oblog. Parodontitis je posledica zapletene medsebojne kronične bakterijske okužbe in vnetnega odziva gostitelja. Vodi do nepopravljivega uničenja tkiv, ki nosijo zob in do izgube zob kot končnega izida. Parodontitis je povezan z zvišanimi markerji vnetja, ki so kazalci tveganja, da bo oseba doživela možgansko kap. Bakterije iz parodontalnih žepov lahko vstopijo v krvni obtok med aktivnostmi, kot so žvečenje ali zobno ščetkanje, parodontalni patogeni so bili ugotovljeni v karotidnih plakih, vendar njihova vloga pri arterogenezi še ni razumljena.

Več raziskav je raziskalo povezavo med možgansko kapjo in parodontalno boleznijo in / ali izgubo zoba. Pet raziskav je odkrilo pomembno povezavo med možgansko kapjo in parodontalno boleznijo.  Dokaz o vlogi periodontalne bolezni pri kapi je še vedno omejen zaradi majhne velikosti vzorca, retrospektivnih podatkovnih analiz ali možnih preostalih nejasnosti. Stomatologi so izvedli študijo primera nadzora, vključno s popolnim kliničnim in radiografskim pregledom peroralnih trdih in mehkih tkiv, da bi raziskali, ali je parodontalna bolezen neodvisno povezana z akutno ishemično kapjo ali tranzitornim ishemičnim napadom na splošno in z njegovimi etiološkimi podtipi.

Vir:

Armin J. Grau, Heiko Becher, Christoph M. Ziegler, Christoph Lichy, Florian Buggle, Claudia Kaiser, Rainer Lutz, Stefan Bültmann, Michael Preusch, Christof E. Dörfer.  (2004) Periodontal Disease as a Risk Factor for Ischemic Stroke. (Stroke 35:496-501.)